top of page
  • Obrázek autoraVendula Svobodová

Porodnice ve Zlíně je první!





Zlínská porodnice je prvním zdravotnickým zařízením v Česku, ve kterém lze box NOOK MAMA najít. Stává se tak průkopníkem v oblasti zajištění adekvátního pohodlí a pocitu bezpečí pro všechny maminky a jejich děti. V čekárně ambulance pro rizikové novorozence a kojence Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je maminkám k dispozici přebalovací a kojicí box NOOK MAMA.

Nový přebalovací a kojicí box bude ve zlínské porodnici denně sloužit desítkám maminek. S ohledem na současnou standardní podobu zpravidla složitě přístupných kojicích místností a přebalovacích pultů lze konceptu NOOK MAMA přiznat inovativní přístup, jak dopřát ženám v intimních chvílích nejen pohodlí, ale také klid.




"Studio Archetypo řeší společenský problém, kterému se v zahraničí dostává větší pozornosti než u nás. Jsme rádi, že Krajská nemocnice Tomáše Bati je prvním místem, které maminkám s dětmi nabízí moderní přebalovací a kojicí box NOOK MAMA, umístěný přímo v čekárně ambulance pro rizikové novorozence a kojence, říká MUDr. Jozef Macko, Ph.D., primář novorozeneckého oddělení.

Polstrovanou sestavu NOOK MAMA tvoří dvě části – kojicí křeslo a přebalovací pult s vysokými čalouněnými stěnami. S oběma lze pohybovat dle potřeby či místních možností. Umístěním křesla a přebalovacího pultu proti sobě vznikne částečně uzavřený prostor, který matkám poskytne diskrétnost. I ve frekventovaném prostoru ambulance pro rizikové novorozence a kojence díky tomu získají klidné místo, kde se mohou věnovat pouze svému dítěti, a přitom stále zůstat v centru dění. Přebalovací pult i sedadlo křesla jsou opatřené koženkovými potahy, které zaručují snadnou údržbu pro hygienickou čistotu. Měkké polstrování okolních stěn pak znamená bezpečí pro dítě.




„Je s podivem, že maminka s malým dítětem je ve veřejném prostoru stále opomíjeným tématem. Naším cílem je vytvořit pro ně bezpečný prostor, kdekoli jej budou potřebovat. Kladli jsme proto maximální důraz na modularitu, kvalitu zpracování, dlouhodobou udržitelnost, pohodlné používání a moderní design, který máme chráněný patentem,“ říká hlavní designér studia ARCHETYPO Petr Hába.

Přebalovací a kojicí box NOOK MAMA prošel přísným testováním akreditovanými laboratořemi a splňuje normy ČSN EN 12221-1+A1 a ČSN EN 71-3+A1 zkoumající konstrukční požadavky či zdravotní nezávadnost použitých materiálů.
bottom of page