top of page
  • Obrázek autoraVendula Svobodová

Máme to!





S NOOK MAMA už se dobře znáte. Jeho ideu i design jsme vám představili v předchozích článcích. Aby se však mohl dostat mezi vás, čekal ho jeden klíčový moment. S trochou nadsázky můžeme říci, že musel složit “zkoušku dospělosti” a získat svou první oficiální akreditaci. Čeho se vlastně atest týkal a co přesně zkoumal? Bez přehánění, jeden detail vedle druhého. Ale o tom NOOK MAMA přeci je, a tak ho nemohlo nic ani v nejmenším zaskočit…


Normy, bez kterých by to nešlo

Říká se, že skvělým nápadem vše začíná. My ho rozhodně měli a společně s naší vizí a posláním měl pomoci vtisknout veřejným prostorám pro maminky s dětmi přátelštější tvář. Také z toho důvodu však bylo od samého začátku jasné, že v designérském procesu NOOK MAMA bude mít velké slovo ještě někdo další. Přísným, nicméně nepostradatelným členem týmu se tak staly právě normy. Konkrétně pak ty s označením ČSN EN 12221-1+A1 a doplňující ČSN EN 71-3+A1. Co se za těmito normami skrývá?


Konstrukce, stabilita i materiály

pod drobnohledem

První zmíněná norma se vztahuje na tzv. "Výrobky pro péči o dítě - Přebalovací jednotky pro domácí použití" a ačkoliv je NOOK MAMA určený především do veřejných prostor, norma se jej týká také. Kontrolují se proto konstrukční podmínky jako jsou rozměry přebalovací plochy nebo minimální výška zábran okolo přebalovacího pultu. Přísnější, než tato norma jsme na sebe mohli být už jen my sami. Náš přebalovací box proto nabízí doslova o kus více. Velkorysá plocha přebalovacího pultu i výška okolních stěn dalece přesahují požadované rozměry nutné ke splnění normy..NOOK MAMA tak poskytuje víc prostoru, pohodlí, bezpečnosti a samozřejmě nadstandardní soukromí miminku i mamince.

Pravidla myslí především na bezpečnost miminka, což je faktor, který je s NOOK MAMA bezpochyby spojuje. Na každém detailu mimořádně záleží, i zdánlivé maličkosti mohou být pro zvídavé dětské ručičky rizikem. Naše konstrukce s přehledem vyhověla nesmlouvavým požadavkům na přítomnost či velikost mezer, otvorů a hran nacházejících se v dosahu dítěte.

A stabilita? V té NOOK MAMA obstál pevně a na výbornou. Ani náročné fyzikální testy a zatížení nezanechaly na konstrukci známky sebemenšího poškození. Přebalovací box tak zvládne i ty největší nejmenší neposedy.

Druhá z norem, ČSN EN 71-3+A1, kontroluje použité materiály a jejich zdravotní nezávadnost. V hledáčku je zejména obsah těžkých kovů a dalších potenciálně škodlivých látek. Náš cíl byl proto nekompromisní. Jelikož každý kousek přebalovacího pultu i okolních zábran přichází do kontaktu s citlivou dětskou pokožkou, výběr potahových materiálů jsme pečlivě zvažovali. A vyplatilo se! Výsledky rozboru potvrdily náš jasný záměr. Hodnoty nežádoucích látek v použitých materiálech jsou hluboko pod limity určenými normou. Zdravotní nezávadnost a prvotřídnost potahových materiálů, koženky i textilií, je tedy skutečně špičková. NOOK MAMA vyhověl na 100 %!

Cíl splněn! 

Atest máme v kapse. Navíc s jistotou, že NOOK MAMA maminkám s dětmi zaručeně poskytne nejen funkčnost, ale i maximální bezpečí ve všech ohledech. Protože právě to nám dává smysl.

bottom of page